Laboratoř je vybavena špičkovou přístrojovou technikou v oblasti plynové a kapalinové chromatografie, UV-VIS spektrometrie a konduktometrie.
Český institut pro akreditaci, o.p.s., udělil dne 1. 9. 2022 chemické laboratoři Chmelařského institutu akreditaci pro vybrané chemické analýzy chmele podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018.
CHI byl poprvé akreditován od: 02. 09. 2019
Udělení akreditace bylo platné do: 02. 09. 2022
Re-akreditace platí od: 01. 09. 2022
Udělení akreditace je platné do: 01. 09. 2027
Re-akreditační řízení probíhalo na chemickém oddělení CHI v době konání mezinárodního chmelařského kongresu (25. - 29. 7. 2022). Plnění požadavků garantuje celý tým laboratoře, jmenovitě:
Ing. Karel KROFTA, Ph.D., vedoucí laboratoře,
Ing. Gabriela FRITSCHOVÁ, manažer kvality,
Lenka MRAVCOVÁ, interní auditor
a Petra VONDRÁČKOVÁ, metrolog.
Pořadové číslo | Analýza | Metoda | Předmět metody |
1. | Stanovení vlhkosti gravimetricky | ČSN 46 2520-3; EBC 7.2 | Hlávkový a granulovaný chmel |
2. | Stanovení konduktometrické hodnoty titrační metodou po extrakci toluenem | ČSN 46 2520-15 | Hlávkový a granulovaný chmel |
3. | Stanovení konduktometrické hodnoty titrační metodou po extrakci diethyletherem | EBC 7.5 | Hlávkový a granulovaný chmel |
4. | Stanovení konduktometrické hodnoty titrační metodou po extrakci diethyletherem | EBC 7.6 | Chmelové extrakty |
5. | Stanovení alfa a beta hořkých kyselin metodou HPLC-DAD | EBC 7.7 | Hlávkový a granulovaný chmel, chmelové extrakty |
6. | Stanovení reziduí pesticidů metodou QuEChERS ve spojení s HPLC-MS/MS(TOF) | ČSN EN 15662 | Hlávkový a granulovaný chmel, chmelové extrakty |
ČSN EN ISO/IEC 17025
Všeobecné požadavky na kompetenci zkušebních a kalibračních laboratoří
(General requirements for the competence of testing and calibration laboratories)
Datum účinnosti: od 01. 05. 2018
ČSN 46 2520-3
Zkoušení chmele. Stanovení vlhkosti
(Testing of hops. Determination of moisture)
Datum účinnosti: od 01. 03. 1991
ČSN 46 2520-15
Zkoušení chmele - Část 15: Stanovení konduktometrické hodnoty chmele
(Testing of hops - Part 15: Determination of alpha bitter acid by the conductometric method)
Datum účinnosti: od 01. 12. 1997
ČSN EN 15662
Potraviny rostlinného původu - Multimetoda pro stanovení reziduí pesticidů s použitím analýzy založené na GC a LC po extrakci acetonitrilem/separaci a předčištění pomocí disperzní SPE - Modulární metoda QuEChERS
(Foods of plant origin - Multimethod for the determination of pesticide residues using GC- and LC-based analysis following acetonitrile extraction/partitioning and clean-up by dispersive SPE - Modular QuEChERS-method)
Datum účinnosti: od 01. 12. 2018
EBC 7.2 Moisture Content of Hops and Hop Products
EBC 7.5 Bitter Substances in Hops and Hop Products: Ganzlin Modification of the Wöllmer Method
EBC 7.6 Bitter Substances in Hop Extracts: Ganzlin Modification of the Wöllmer Method
EBC 7.7 Alpha and beta acids in Hops and Hop Products by HPLC
Vedoucí oddělení
vedoucí akreditované chemické laboratoře CHI (ČIA L 1749)
Ing. Karel KROFTA, Ph.D.
tel: +420 415 732 118
gsm: +420 728 062 397
e-mail:
Výzkumný pracovník
manažer kvality akreditované chemické laboratoře CHI (ČIA L 1749)
Ing. Gabriela Fritschová
tel: +420 415 732 117
e-mail:
Laborantka
interní auditor akreditované chemické laboratoře CHI (ČIA L 1749)
Lenka Mravcová
tel: +420 415 732 147
e-mail:
Laborantka
metrolog akreditované chemické laboratoře CHI (ČIA L 1749)
Petra Vondráčková
tel: +420 415 732 147
e-mail:
Sládek pokusného pivovárku
Jan Hervert
tel.: +420 415 732 119
e-mail 1:
e-mail 2: